Overgangsalderen slider på kvinders lunger – pas på luftforurening i hjemmet

Overgangsalderen er hård for lungerne

Et interessant europæisk studie, der blandt andet trækker på data fra Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, viser at, når kvinder kommer i overgangsalderen, svækkes deres lunger på samme måde, som hvis de havde røget 20 cigaretter om dagen i 10 år. 

Lungernes kapacitet bliver mindre med alderen hos alle mennesker. Men det er første gang, at der er tal på, at forværringen hos modne kvinder er så overraskende stor og falder til 50 procent oveni det normale. Undersøgelsen omfatter i alt 1438 kvinder.

Ifølge lektor Vivi Schlünssen fra Institut fra Folkesundhed kunne en forklaring være , at overgangsalderen medfører hormonelle ændringer. Det store fald i kvindens østrogenproduktion kan medføre inflammation i lungerne og sænke kapaciteten. 

Nedsat lungefunktion og luftforurening

Svækkelsen af kvinders åndedræt er især et problem, hvis man i forvejen har nedsat lungefunktion, fordi man enten har røget, har KOL eller astma.

Rådet må derfor være, at kvinder i den modne alder så vidt muligt skal undgå at udsætte sig unødvendigt for partikler og andre former for luftforurening.

 

Partikler og kemikalier er der desværre mange af i vores hjem, – levende lys eksempelvis. Og når man f.eks. har astma i forvejen, kan det være svært at tåle de levende lys. Ens astma bliver forværreret, og man har svært ved at trække vejret.

 

Andre syndere som afgiver kemikalier i dit hjem er sprayprodukter, olierede og lakerede trægulve, madlavning, fugt og rygning.

 

Man skal passe godt på dine lunger. Derfor gælder det om at få gode indeklimavaner:

  • Luft ud regelmæssigt.
  • Hvis du er på besøg et sted med mange levende lys, er det fornuftigt at gå uden for og trække frisk luft en gang i timen. Brug 100% soyalys i stedet for stearinlys. Tænd færre lys, og sluk lysene med en lyseslukker i stedet for at puste ud. Undgå at stille lyset i træk, og hold vægen kort
  • Det er bedst at imprægnere dine sko eller sofa udenfor.
  • Gør hyppigt rent, og opbevar ting i dåser med låg.
  • Tør tøj udendørs eller i tørretumbler med aftræk til det fri.
  • Luk døren til badeværelset, når du er i bad.
  • Men først og fremmest skal man holde op med at ryge, og undgå passiv rygning.
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *