En rulletekst om toiletrullen

Fakta om toiletrullen

Dette er IKKE et blogindlæg om, hvordan toiletrullen skal vende på toiletrulleholderen. Det er der allerede skrevet meget om. Dette indlæg handler om andre interessante ting om den uundværlige lille papirrulle.

Toiletpapiret blev opfundet i 1857, men indtil for omtrent 100 år siden, brugte de fleste enten aviser eller bomuldsklude. Først i 1928 kom der toiletpapir på ruller, som vi kender det i dag.

I dag bruger en dansker i gennemsnit 51 ruller toiletpapir om året, og i ca. 13 kilo toiletpapir. Amerikanerne bruger i gennemsnit  23 kilo hver.

Gå efter kilo-prisen

Prisen på toiletpapir kan variere meget, men du skal altid tjekke kiloprisen på toiletpapiret, når du sammenligner. Det er lovpligtig at oplyse kiloprisen på skiltet, og vægten på de forskellige mærkers ruller kan veksle meget. Og selvfølgelig suger en rulle, der vejer 180 g. dobbelt så godt, som en rulle på 90 g.

I danmark foretrækker vi helt hvidt toiletpapir. Også selvom, at det toiletpapir vi køber, er fremstillet af genbrugsfibre. I Sverige derimod foretrækker de mere gråligt papir. Det svenske toiletpapir skal åbenbart se naturligt ud, for at tiltale en svensk bagdel.

Når toiletpapiret er pænt foldet på toiletrullen

Trekantsfoldning af toiletpapiret, har de fleste sikkert mødt, som hotelgæster over hele verden. Det har længe været praksis i den internationale hotelbranche.

Jeg har altid undret mig over hvorfor, – og hvad det i det hele taget skal til for. Jeg kan også huske en scene fra den engelske komedieserie ”Halløj på badehotellet” , hvor hotelejeren, Basil Fawlty undrer sig over den tradition inden for hotelrengøring. Jeg har nu undersøgt det lidt nærmere:

Er det mon for at  vise, at stuepigen på hotellet mestrer japansk papirkunst (origami)?.

Flere hoteldirektører forklarer, at det ikke har noget med origami at gøre, men foldingen har flere funktioner. Bl.a. er det stuepigens signatur. Det er en form for garanti fra stuepige til hotelgæsten. Det er stuepigens signatur, der viser gæsten, at her er der blevet gjort rent. Det sender samtidig et signal om, at stuepigen har overskud overfor til gæsten.

En anden regulær funktion er den praktiske. Det er ikke altid lige nemt at tage hul på en ny rulle toiletpapir, hvor limningen gør, at det bliver flosset og grimt at se på. Hvis rullen i stedet er blevet foldet pænt, så er den nem for gæsten at få hul på.

Toilegami

Det er ikke kun Basil Fawlty, der har fået rynker i panden over stuepigens fine signatur.  Emnet diskuteres heftigt i diverse fora på nettet. Fænomenet har fået betegnelsen toilegami. Det er en sammentrækning af toiletpapir og origami. Mange er glade for den lille fold, og viderefører faktisk traditionen i privaten.

 

 

 

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *