Sådan får du et sundere hjem

Vidste du, at vores er hjem fyldt med sygdomsfremkaldende partikler?.

F.eks. skimmelsvamp, radon, parfume, småpartikler fra madlavning og stearin. Faktisk skyldes 66% af sygdomstabene i hjemmet småpartikler fra forbrændingsprocesser, som f.eks. stegning, brødristning, stearinlys eller brændeovne.

Men hvor i alverden skal man sætte ind, når man som jeg, på den letteste og billigst måde vil gøre hjemmet sundere?

Stearinlys og madlavning

Det har CISBO (Center for Indeklima og sundhed i boliger) undersøgt. Og konklusionen er fuldstændig klar. Nemlig, at det vi først og fremmest skal koncentrere os om, er de små partikler fra stearinlys, madlavning og forurening fra f.eks. trafik.

Og af de tre nævnte, er den største forureningskilde levende lys af stearin eller paraffin. En undersøgelse af indeklimaet i en række københavnske ikke-ryger-hjem viser, at i de hjem, der tænder stearinlys, står sod fra lysene for over halvdelen af den samlede småpartikelforurening. Det viser sig også, at mere end 50% af københavnerne i undersøgelsen tændte stearinlys mere end 4 gange om ugen.

Den næststørste forureningskilde er madlavning. Især stegning og brødristning skaber mange småpartikler. Og problemerne er alvorlige, er forskerne ikke i tvivl om.

Så nu ved vi, at hvis vi gerne vil gøre vores bolig sundere, så skal vi først og fremmest bekymrer os om stearinlys og madlavning.

Små partikler

Vi holder jo meget af at brænde levende lys – levende lys hører ligesom med til en hyggelig stemning. På cafeer, til fester og hjemme tænder vi levende lys. Desværre er stearinlys sundhedsfarlige, særligt lys i 100% ren stearin. Og desværre er der mange danskere, der ikke kan tåle tændte stearinlys. Det er de små nanopartikler, som lysene udleder, der er synderen. Nanopartikler er meget meget små, og kan derfor trænge dybt ned i lungerne, når man trækker vejret. Og fra lungerne, kan de små partikler trænge ind i cellerne og over i blodbanen. Her kan de øge risikoen for bl.a. astma og KOL.

Hvad kan jeg så gøre her og nu?

Luft ud

Det mest effektive er at begrænse kilderne til forureningen, og lufte ud mindst 3 x 10 minutter hver dag. Og husk, at der skal være gennemtræk. Køb også en god emhætte. Helst en med afkast til det fri. Emhætter med kul filtre fjerner ikke CO2 og vanddamp. 

Begræns brugen af levende lys

Tændte stearinlys forurener indeklimaet med sodpartikler, som kan give f.eks. luftvejsirritation og hovedpine. Så begræns brugen af tændte stearinlys – især duftlys, der ud over sod også udsender parfumestoffer, som du indånder, så længe du kan dufte lysene.

Du skal lufte ud regelmæssigt. Sluk levende lys med en lyseslukker i stedet for at puste ud, og lad ikke levende lys stå i træk.

Men der findes heldigvis sundere alternativer til de traditionelle stearinlys og paraffinlys. Der findes flotte og stemningsfulde LED-lys, der ligner rigtige stearinlys.

Olielamper med vegetabilsk palmeolie afgiver også færre partikler end et almindeligt fyrfadslys af stearin.

Vil du stadig bevare den hyggelige stemning med levende lys, findes der soyalys. Soyalys er støbt af soyavoks som udvindes af soyabønneolie. Soyalys udleder 100 gange færre partikler end ren stearin. Og så brænder de med en smuk, jævn flamme, og har en fantastisk varm glød. Samtidig er de ikke tilsat farve, parabener, phthalater, UV-hæmmer, hærder eller animalsk fedt. Soyalys fås både som fyrfadslys og i et dekorativt glas.

Ved at vælge den rigtige type lys, kan du selv være med til at begrænse udledningen af partikler til et minimum, og på den måde gøre noget godt for hjemmets indeklima og din egen sundhed.

Hvad hvis jeg vil gøre mere?

Mekanisk udskiftning af luften er en effektiv måde at reducere småpartiklerne på.

Der fås to modeller:

Et recirkulerende luftrenseanlæg, der filtrerer luften for småpartikler, men ikke fjerner CO2, fugt og kemiske stoffer. Her bør man sikre sig at anlægget er stort nok til at udskifte luften mindst to gange i døgnet. Og at partikelfilteret udskiftes i forhold til fabrikantens anvisninger.

Alternativt kan man få et ventilationsanlæg med afkast til det fri, som fortynder luften og nedbringer både koncentrationen af småpartikler, kemiske stoffer og CO2.