Natursvampe og saltede håndklæder

nakkestøtte, natursvampe, pimpsten
PureStyle forside

Nyhedsbrev

Tænk positivt

Det er bestemt ikke ligegyldigt, hvordan vi vælger at se på verden . Om vi tænker positive eller negative tanker. I hvert fald ikke hvis vi vil leve et godt liv. Der er jo desværre ingen , som går gennem livet uden at møde modstand og svære tider. Dødsfald, sygdom eller voldsomme begivenheder rammer os alle.
Undersøgelser viser, at optimister bruger mindre medicin, er mere funktionelle og har færre sygdomme end pessimister. Med andre ord, negative tanker kan koster leveår.
Men jeg synes ikke altid, at det er så let “bare” at tænke positivt og prøve at se mere lyst på det hele. Men jeg arbejder på det! og er bevidst om det.
Jeg finder ud af, hvad der gør mig glad. Og det kan være mange ting lige fra at hækle, gå en tur, kigge i gamle fotoalbum eller gå i haven. At gøre noget for andre giver ligeledes mit liv et positivt indhold. At være besøgsven for en ældre dame, hjælpe min mor i haven eller passe børnebørn gør også mit liv mere meningsfyldt.

Og nu er det blevet efterår, vinter og snart jul. Det kan da godt være, at det er blevet mørkere og koldere. Men til gengæld kan vi krybe indenfor, tænde sunde levende lys, drikke varme drikke, og læse en god bog. Og ja, det bliver altså bare hyggeligere indenfor, når det er koldt og mørkt udenfor.
Billedet herunder er fra det sydlige Nyborg ved Holckenhavn Fjord. Og sådan en smuk natur gør mig også glad. 

Dette nyhedsbrev indeholder:

– Natursvampe før og nu.
– Alenetid
– Saltet håndklæde
– Husker du – hjemmesaunaen

Natursvampe før og nu

PureStyles natursvampe fra Sæbeværkstedet er en populær vare. Natursvampen skal behandles med forståelse. En svamp er den uddøde bolig for en meget lavtstående dyreart, som hedder euspongia. Euspongia lever i saltvand i varmt tempererede vande eksempelvis i Caribien. Her sidder de fæstnet til klippebunden. Dykkere sendes ned og skraber dem, ligesom vi skraber østers i Limfjorden. Når sådan en frisk svamp kommer op, ser den ikke særlig lækker ud. Den er næsten sort, og den er slimet og væmmelig at røre ved. Den ligner absolut ikke de smukke og velduftende svampe, som PureStyle sælger. Men så går en stor renselsesproces i gang først med syrevand og derefter iltende stoffer.

Vaskeanvisning i 1960´erne

I Danmark har man kunnet købe natursvampene i mange år. Jeg har fundet en vaskeanvisning fra 1960´erne. Den får I her:

“Når De har købt en svamp, må De aldrig gå hjem og skolde den i den tro, at De desinficerer den derved. En svamp er et dyrisk væv, som straks ødelægges, dersom den kommer i kogende vand, og ligeledes er svampens holdbarhed stærkt afhængig af, om den bruges i koldt eller varmt vand til daglig. Vil De absolut rense en ny svamp, gør De det bedst i svampens eget og naturlige element, nemlig saltvand. Opløs en håndfuld salt i et vandfad koldt vand og lad svampen ligge deri en halv times tid, så er den ren.
Når en svamp daglig bruges, bliver den fedtet og slimet af gammel sæbe, og så trænger den til at renses. Det kan foregå i vand tilsat salmiakspiritus, men det er bedre at bruge, om jeg så må sige, professionelt middel. I ca. 1 liter svagt lunkent vand opløses en håndfuld calcineret soda og en håndfuld salt. 
I denne opløsning lægges svampen i blød i en nat, hvorefter den skylles i koldt vand, så er den frisk og ren igen.

PureStyle anbefaler

I dag anbefaler man en anden måde at rense svampen på. Dog frarådes stadig kogning og maskinvask, da det forkorter svampens levetid.
I stedet for salmiakspiritus og soda anbefaler jeg at lægge svampen i eddikevand i 3-4 timer (1/2 ltr. vand og 1 spsk. eddike) . Herefter kan den skylles i koldt vand. Alternativt kan du rense svampen ved at opløse 125 g. salt i 1 ltr. vand, og lade svampen ligge i  blød i et døgns tid, og derefter skylle grundigt med koldt vand. 

Alenetid 

Nogle gange har man bare brug for at læne sig tilbage og nyde stilheden i selskab med ingen andre end sig selv.

I 1960 erne og 1970´erne var det meget populært at have et badekar. Vand har en beroligende effekt, og man føler sig ekstra afslappet, når man befinder sig i et badekar med varmt vand.

Og nu er badekarret kommet tilbage, og hvis du er en af dem, der har badekar i din bolig, bør du engang imellem give dig selv en “spaoplevelse” derhjemme.
Men før du hopper i skal du huske flg:

-luk døren og sluk din mobiltelefon sætte nakkepuden godt fast med sugekopperne
-læg natursvamp, pimpsten eller andet klar
-sæt noget roligt og afslappende musik på
-tænd et par sunde levende lys uden skadelige partikler
-lav en kande vand med citronskiver og stil ved badekarret
-læg håndklæde og eventuelt en badekåbe klar

Saltet håndklæde

I en bog med skønhedsråd fra 1930´erne, kan man virkelig læse mange sjove og specielle råd, som jo var  gode og brugbare råd for den tid. 

Der står bl.a., at til tørring efter afvaskning kræves et groft, ru håndklæde. Og så fortsætter det sådan her:
“Endnu bedre er det at bruge et saltet håndklæde. Man lægger håndklædet ned i en stærk saltlage, hvortil der er brugt spansk salt. Det skal helst ligge et par timer i lagen, så tages det op uden at vrides og hænges til tørring. Det kan godt bruges flere gange. Når huden er frotteret tør med håndklædet, skal den være rød og varm”

Jeg har prøvet, om jeg kunne google mig frem til, om man også i dag giver sådan et råd. Men uden held.  Jeg har heller ikke fundet noget, hvor man decideret fraråder at bruge saltede håndklæder! Men der findes jo body salt scrub, som renser huden, fjerner døde hudceller og får gang i blodcirkulationen.  
Jeg tror, at body scrub er mere blid ved kroppen end behandlingen med håndklædet, selvom behandlingen jo på en måde er den samme. Og håndklædet er da nemmere at bruge, skulle man mene.
Måske skulle anbefalingen være, at man i hvert fald afslutter begge behandlinger med en fugtgivende bodylotion.
Men måske er der nogle af jer læsere, der ved noget om dette. 

Husker du …… hjemmesaunaen

Til sidst lidt om hjemmesaunaen. Den indendørs sauna derhjemme blev ofte etableret i nybyggede boliger  i 1960´erne og 1970´erne, men i dag bliver de fleste af dem brugt som pulterkammer eller klædeskab. 
Sammen med vandsengen var saunaen et slags velværesymbol. I 70´erne var man lidt løssluppen og holdt saunafester. Her sad man med gode venner med et håndklæde om livet og nød en Martini. Men så kom oliekrisen, der skulle spares, og så blev det opfattet som frådseri at varme en sauna op. Så blev de ligeså stille til en opbevaringsplads i stedet for.
Kan man stadig lide at gå i sauna, skal det være i spa eller svømmehaller. Det at have sauna derhjemme det er på en eller anden måde for intimt, indelukket og mærkeligt.
Jeg har selv boet i et parcelhus, hvor saunaen var der, da vi flyttede ind. Vi fik aldrig bygget den om til et mere anvendeligt rum. Vi brugte den udelukkende til håndklæder, sportstasker, kufferter og en hel masse andre ting. Men det var da lidt spild af plads.

 

WWW.PURESTYLE.DK