Lidt om shampoobarer og deres gode egenskaber

Jeg vil gerne bidrage til at nedsætte forbruget af plastik. Der er plastik overalt, også på din hud og i dit hår. Og rundt om i verden er der store menneskeskabte plasticøer. Vi producerer i dag ca. 300 mio. tons plastaffald hvert år, hvilket svarer til vægten af hele den menneskelige befolkning. De fleste plastikprodukter forsvinder desværre aldrig helt, de bliver kun mindre.

Men hvor skal man starte, og hvad kan man selv gøre? En nem og hurtig måde at skære ned på plastikforbruget, kunne være at skifte fra flydende shampoo i en plastikflaske til en fast shampoobar. En shampoobar er en shampoo i fast form og et godt miljøvenligt alternativ til flydende shampoo.

Fordele ved en shampoobar:

En shampoobar er meget drøj i brug, og holder generelt tre gange længere end en flydende shampoo. En shampoobar holder op til 80 hårvaske, afhængig af dine vaner ved hårvask.

En shampoobar er nem at tage med på rejsen og i sportstasken. Den er god til rejsebrug, fordi du så slipper for vægt og den flydende væske. Hvis du er med fly, kan du derfor nemt have den med i håndbagagen igennem sikkerhedskontrollen.

Og har du nogensinde tænkt på, hvor meget flydende shampoo, du bruger hver gang, du vasker hår? Sandsynligvis ikke før, du har opbrugt din shampoo, og det er tid til at købe en ny. Det er utrolig nemt at overdosere flydende shampoo og sæbe. Fordi du blot skal pumpe en håndfuld ud eller hælde lidt ud i din hånd eller på vaskekluden. De fleste mennesker bruger langt mere shampoo end hvad de har brug for. Og der spildes mange penge hver år på overforbrug af shampoo.

Selvom det naturligvis også er muligt bruge mere af shampoobaren end nødvendigt, er det trods alt meget svært at komme til at overdosere med et stykke fast sæbe.

Shampoobarer fra PureStyle

Til PureStyle har jeg fundet en dansk leverandør af shampoobarer i Frederikshavn. Disse shampoobarer kan anvendes både som håndsæbe, kropsvask og shampoo. Ingen plastikemballage, sæben er i stedet pakket i små fine, dekorative lærredsposer. Og de dufter simpelthen så dejligt.

PureStyles shampoobarer er lavet af soapnuts. Soapnuts er et naturligt, ikke-forurenende, kompostabelt alternativ til konventionelle vaskemidler og syntetiske sæber. Der er ikke tilsat fyldstoffer, skummemidler, blegemiddel, phthlater, phosphater eller parabener. Soapnut frugt indeholder en naturlig sæbe kaldet saponin, som frigives, når sæben kommer i kontakt med vand.

Soapnuts dyrkes i skove i Indien.  Sæbenødderne bliver indsamlet ved, at et stor stykke linned spredes ud under træerne for at fange de modne frugter, når de falder ned. Skallerne bliver herefter tørret og vasket. Så fjernes frøene, og tilbage er soapnut skallerne. Frøene kan derefter sås igen. I store partier transporteres de derefter til England. De store partier, er for at minimere CO2-udslip. Produkterne er alle håndlavede i England i små portioner af 100% vegan, naturlige, økologiske og giftfrie ingredienser.

Hvordan anvendes en shampoobar?

Alt hvad du behøver at gøre, er at gnide shampooen godt ind i dine hænder, så du får det til at skumme. Alternativt kan du gnide shampooen direkte i håret. Herefter masserer du shampooen ind i hår og hovedbund. Vask som normalt og skyld herefter håret grundigt. Det vigtigste er blot, at du får shampooen til at skumme godt. Hvis du har tørt hår og bruger stylingprodukter, er det en god ide at rede håret godt igennem først.

Du kan forlænge sæbens varigheden ved at sørge for, at sæben tørrer helt ud mellem hver vask. En anden måde at forlænge sæbens varighed på er at skære sæben over i mindre stykker og anvende et stykke ad gangen. Det er også altid en god ide at anbringe sæben på en plads, hvor den ikke bliver alt for våd, mens du er i bad. Sæben risikerer ellers at blive opløst. 

Og sæberesterne putter du blot i et hampnet, så er det en skrubbesvamp, og ingenting går til spille.

Min erfaring:

De første par dage efter den første hårvask med en shampoobar, kan man godt føle, at ens hår føles lidt tungere end før. Håret gennemgår nemlig en mindre udrensning de første par uger.

Men derefter føles håret dejligt blødt, og meget nemt at sætte – og heller ikke er så statisk. Håret føles anderledes – på en rigtig god måde.

Et trick er også at skylle efter med eddike eller æblecider.

 

 

Så er det mon efterhånden ikke på tide at prøve en shampoobar? Ved at købe en shampoo, der ikke er i en plastikbeholder, er du med til at beskytte miljøet.

Ved at købe én shampoobar undgår du at forurene med tre plastflasker. Tænk hvilken en effekt, det ville have, hvis alle bare brugte én shampoobar!